Till innehåll på sidan

Studentfirande för komvuxelever

Fira din examen med oss!

Åsö vuxengymnasium arrangerade sin allra första examensceremoni för komvuxelever den 12 juni 2019, samma vecka som många gymnasieelever i Stockholm tog studenten. Under ceremonin, som är unik i sitt slag, får komvuxstuderande chansen att fira sin gymnasieexamen med familj och vänner. Examensceremonin är ett återkommande event som kommer att hållas i juni månad varje år. Nästa examensceremoni kommer att hållas i juni 2022 och elever som är folkbokförda i Stockholm och som tar ut gymnasieexamen eller slutbetyg från Åsö vuxengymnasium från och med sommaren 2019 till och med våren 2022 kommer att bli inbjudna.

Zahraa som är en av de komvuxelever som deltog i examensceremonin 2019 säger:
– Äntligen ett studentfirande för oss som har gått på komvux. Jag har längtat efter den här dagen ända sedan jag fick inbjudan. Den här dagen betyder jättemycket. Medstuderande Sadaf som även hon tagit ut sin gymnasieexamen i år håller med om att det är en dag att fira.
– När jag gick ut gymnasiet för tre år sedan utan fullständig gymnasieexamen kändes det som studenten inte var för mig. Att jag inte kunde fira ordentligt. Men examensceremonin idag var verkligen för mig. Idag är jag jätteglad och jättestolt, säger Sadaf.

Idén till examensceremonin kom från skolans elever

Alla elever som är folkbokförda i Stockholm och som tagit ut gymnasieexamen eller slutbetyg från Åsö vuxengymnasium under 2018 och 2019 blev under våren inbjudna till ceremonin. Den hölls under onsdagen i skolans lokaler på Södermalm och inleddes med att rektor Sirpa Wahlberg Borgström berättade om hur idén till ceremonin kom till:
– Det började med att flera elever kontaktade mig via mejl och telefon. Alla uttryckte sin glädje över att äntligen få sitt slutbetyg eller gymnasieexamen, men många ställde frågan om det finns något studentfirande för komvuxelever, förklarar Sirpa och fortsätter:
– Alla elevsamtalen och mejl inspirerade oss. Under hösten 2018 tillsatte vi en arbetsgrupp med uppdraget att planera, ordna och genomföra den här ceremonin. Och det gjorde vi bra.

En högtid för komvuxelever

Avdelningschef för vuxenutbildningen i Stockholms stad Bengt Jönsson lyfter även han i sitt tal till eleverna vikten av ett forum där komvuxelever kan fira sina studieprestationer:
– Idag är det en högtidsdag. Idag firar vi er som tagit examen från komvux som många gånger är svårare och tuffare än gymnasiet. På komvux är det ett snabbt tempo och det krävs disciplin och hårt arbete. När man studerar som vuxen behöver man ibland även balansera studierna med jobb och familj.
Bengt fortsätter och tar upp det unika med svensk vuxenutbildning och hur det är både en andra chans men också en möjlighet att byta yrke och karriär mitt i livet:
– Vuxenutbildning ger oss möjlighet att stanna upp och byta väg.

Viktigt att få fira med familj och vänner

När eleverna blir uppropade en och en till den lilla scenen jublar och applåderar publiken i salen. Publiken består mestadels av familj och vänner.
– Det bästa med den här ceremonin är att få fira med familj och vänner, säger Sadaf.
– Och att bli uppropad till scenen för att få diplom och ros. Det fick mig att känna mig stolt och att jag har gjort något bra, tillägger hon.
Efter ceremonin fortsatte firandet i skolans bibliotek där det bjöds på live-musik, kaffe och cupcakes.

Examensceremonin 2020
Nästa examensceremoni kommer att hållas i juni 2022 och elever som är folkbokförda i Stockholm och som tar ut gymnasieexamen eller slutbetyg från Åsö vuxengymnasium från och med sommaren 2019 till och med våren 2022 kommer att bli inbjudna. Om du har frågor om examensceremonin 2022 kan du vända dig till våra Studie- och yrkesvägledare på Åsö vuxengymnasium.

Dela: