Komvux på distans på Åsö vuxengymnasium

Komvuxkurser på distans på Åsö vuxengymnasium ger studerande möjlighet att komplettera sina gymnasiebetyg på valfri ort. Vid skolans distanskurser använder sig eleverna av en digital lärplattform och studerar självständigt hemifrån men deltar vid obligatoriska träffar och skriver prov i skolans lokaler. De obligatoriska träffarna ger tillfälle till att träffa kursskamrater och lärare.

– Idag träffas alla elever som läser distanskursen Naturkunskap 2 för den sista av två obligatoriska laborationer. De ska få utföra laborationen i ämnet genetik här i det välutrustade labbet på Vetenskapens Hus, säger naturkunskapsläraren Marcus Nathansson. Han står i entrén till Vetenskapens Hus och väntar in gruppen och reflekterar samtidigt över hur viktigt att även distanselever får tillfälle att se hur det går till i ett riktigt labb och få inblick i hur naturvetenskap används på riktigt.
Johan är en av eleverna som läser Naturkunskap 2 på distans och berättar att han verkligen uppskattar de praktiska momenten i kursen som de obligatoriska laborationerna utger. Han tillägger även att det passar honom väldigt bra att läsa komvuxkurser på distans då han för tillfället jobbar heltid.
– Att läsa komvux på distans passar mig för att jag kan kombinera jobb med studier, säger Johan. Johans mål med studierna är att komplettera sina gymnasiebetyg och att på så sätt få behörighet att söka till Optikerprogrammet på Karolinska institutet i höst.

Åsö vuxengymnasium erbjuder över 100 grund- och gymnasiala kurser, Naturvetenskapligt basår, yrkesutbildningarna Ekonomiassistent och Undersköterska samt YH-utbildningen Barnspecialistundersköterska. Utbudet för distanskurserna ökar hela tiden och på Åsö vuxengymnasium startar nya distanskurser redan 24 april och sedan erbjuds kursstarter varje månad under hösten. Många av eleverna som läser på Åsö vuxengymnasium har ett tydligt mål med sina studier och läser komvux för att få möjlighet att läsa vidare på högskola eller universitet.
– Jag läser på komvux för att komma in på dietistprogrammet, säger Carolina som även hon läser Naturkunskap 2. Även Carolina har ett heltidsjobb och tycker att det är bra att kunna läsa kurser på distans. Både hon och hennes kurskamrat Eva tycker att de är mer motiverade att plugga på komvux jämfört med under gymnasiet.
– När man väljer att läsa på komvux så har man gjort ett medvetet val och då blir man mer motiverad. Hon tillägger att hon uppskattar att få träffa kurskamraterna trots att hon läser på distans och att det är roligt att vara i ett labb igen.
– Det var så länge sedan jag labbade. Det här är ju kul!

Eleverna i distanskursen Naturkunskap 2 har fått på sig varsin labbrock och skyddsglasögon och får en noggrann genomgång av uppgiften.
– De ska idag få använda sig av mänskligt DNA för att hitta en mördare, förklarar läraren Marcus. Laborationen ingår i momentet genetik och inför lektionen har eleverna fått förbereda sig genom att läsa kurslitteraturen.
– Genom att kombinera teori och praktik så får eleverna en större förståelse för ämnet och intresset för de naturvetenskapliga ämnena ökar, tillägger Marcus. Han får medhåll från Ebba som jobbar på Vetenskapens Hus med att ta emot skolbesök.
– Det är jätteviktigt att eleverna får möjlighet att vara i ett labb som detta samt att de får möjlighet att utföra laborationerna själva precis som det görs i verklighet som t.ex. i polisens laboratorium.

Komvuxstudier är ofta en språngbräda till vidare studier och många av eleverna i klassen enas om att de tycker att de är väldigt roligt att komma igång med studierna igen efter ett längre uppehåll efter gymnasiet.
– Jag tycker att det är roligt att plugga nu när jag har ett mål med mina studier, säger Johan. Jag märker nu att jag har saknat att plugga och att den kunskap jag har fått mellan gymnasiet och nu hjälper mig att ta till mig kunskap bättre, säger han. Han tillägger att även om det kan vara tufft att jobba och studera samtidigt så går det bra för att han har ett mål.
– Man måste ha disciplin och målmedvetenhet, men har man det så är det roligt att plugga på komvux.

Läs följande kurser på distans på Åsö vuxengymnasium med kursstart den 24 april:

Biologi 1, Biologi 2, Engelska 5, Engelska 6, Engelska 7, Företagsekonomi 1, Historia 1b, Hälsopedagogik, Information och kommunikation 1, Kemi 1, Kemi 2, Programmering 1 C++, Programmering 1 C#, Programmering 1 Java, Programmering 1 Python, Psykologi 1, Redovisning 1, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1b, Specialpedagogik 1, Svenska 1, Svenska 2, Svenska 3, Svenska som andraspråk 1, Svenska som andraspråk 2 och Webbutveckling.

Ansök här senast 26 februari

 

Sista asökningsdagar för höstens distanskurser: 7/8, 11/9, 16/10, 20/11

Dela: