Flyktingar

Romaner

ASAAD, Arkan: Blod rödare än rött (2014)
Uppföljare till Stjärnlösa nätter. Här får man lära känna Casim, Amàrs far, och förstå vad som gjort honom så grym och oförstående. Casim har en hård uppväxt, gifter sig med Jamila och tvingas iväg för militärtjänstgöring. Kriget mellan Iran och Irak får honom att desertera och familjen tvingas ut på en riskabel flykt.

SUNDSTRÖM, Lena: Spår (2013)
Boken handlar om de två egyptiska flyktingar som 2001 skickas till Egypten där de torteras av säkerhetstjänsten. Det är också en berättelse om tre journalister som börjar nysta i spåren efter de två egyptierna, vilket leder dem in i en värld av CIA-agenter, politiska lögner och hemliga företag i amerikanska småstäder.

HASHEMZADEH, Golnaz: Hon är inte jag (2012)
En familj flyr under 1980-talet från Iran till Sverige. Pappan försöker hitta en väg in i det nya samhället. Han vet att hårt arbete är nyckeln till framtiden och lär sin dotter att hon måste vara bäst, oavsett vilka offer som krävs. Hon blir kårordförande på Sveriges främsta elitskola, men framgången är ensam och hotfull.

THOR, Annika: Om inte nu så när (2011)
Ilse, Arnold och Paul är flyktingar från Tredje riket. Ilse och Arnold är judar, Paul är en tysk snickare som tvingats fly p.g.a. sitt fackliga arbete. Stig Holmberg, Birger och Ingrid arbetar på socialstyrelsens utlänningsbyrå. De sex huvudpersonerna följs under några år före och efter krigsutbrottet.

THÚY, Kim: Ru (2011)
Ru är Kim Thúys självbiografiska debutroman om hur hon föddes i Vietnam under Tet-offensiven, med sin familj flydde till Canada och där hon idag - med mellanspel i Vietnam - lever med make och två barn. Hon berättar hon om sig själv, sina släktingar och om hur det är att leva i och ha så många kollektiva minnen från ett land i krig. Hon berättar inte bara om flyktingar utan också om hur livet i Vietnam kan vara idag och om hur de barn som har (frivilligt försvunna) amerikanska soldater till fäder kan ha det.  (Btj)

OHLSSON, Kristina: Tusenskönor. Kriminalroman (2010)
Andra boken med Fredrika Bergman och kollegorna i utredningsgruppen. Olika händelser tycks hänga ihop utan att gruppen riktigt förstår hur: Ett äldre par hittas skjutna i sitt hem, inlåst i en lägenhet väntar Ali på besked om att få en ny framtid i Sverige, i Bangkok håller en ung svensk kvinna på att få sitt liv ödelagt.

ABOULELA, Leila: Minaret (2008)
Najwa och Omar är tvillingar som  har vuxit upp i en västorienterad överklassfamilj i Khartoum, Sudan. Deras far är en hög tjänsteman och när regeringen störtas grips han och resten av familjen flyr till London. Fadern avrättas och för familjen finns ingen återvändo. Omar, som redan i Khartoum nyttjat droger, hamnar i fängelse och Najwa är håglös och vilsen. Hon längtar efter en tillhörighet som hon finner hos kvinnogrupperna i moskén. Minaret skildrar Najwas  utveckling från bortskämd överklassflicka till from muslim.  (Btj)

FARAH, Nuruddin: Länkar (2006)
Efter tjugo år i New York återvänder Jeebleh till Mogadishu. Han ska besöka sin mors grav och söka upp sin vän Bile och hjälpa honom att återfinna den kidnappade systerdottern Raasta, något som visar sig vara farligt. Jeebleh ställs inför sin födelsestads korrupta verklighet.

Lättläst

BECEVIC, Zulmir: Resan som började med ett slut (2006). Ungdomsbok.
MACPHAIL, Catherine: Under ytan (2006). Mellanåldersbok.
NAIDOO, Beverley: På andra sidan sanningen (2004). Ungdomsbok.
NILSSON, Moni: Hoppet. (2007). Mellanåldersbok.

Kategorier: