Naturvetenskapligt basår i samarbete med Stockholms universitet

Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium ger dig de bästa förutsättningarna för fortsatta studier på högskole- eller universitetsnivå. Basåret är för dig som vill läsa in behörigheten i de naturvetenskapliga ämnena, i klassrum eller på distans. Vårt naturvetenskapligt basår är på ett år och är i samarbete med Stockholms universitet. Du får tillgång till välutrustade lokaler för både teori och experiment samt får ta del av aktiviteter förlagda vid Stockholms universitet. Utbildningen är på sammanlagt 850 poäng. Nästa kursstart är den 5 augusti. Du kan välja om du vill studera i klassrum eller på distans. Sista ansökningsdag för kursstart 5 auguti är 9 juni 2019. Ansökan öppnar i Stockholms kommun den 9 april. Ansök här.

Bästa förutsättningarna för fortsatta studier på högskole- eller universitetsnivå

Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium ger dig de bästa förutsättningarna för fortsatta studier på högskole- eller universitetsnivå. Basåret är för dig som vill få möjlighet att få behörighet att söka utbildningar som kan öppna dörrar för yrken som bland annat: kemist, matematiker, läkare, veterinär, meterolog, optiker eller ingenjör. Du söker utbildningen som ett kurspaket. Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium startar två gånger per år; i januari och augusti. Utbildningen är på ett år och läses i klassrum i våra lokaler på Södermalm eller på distans.

Termin 1+2
Poäng:
850 poäng
Förkunskaper: Matematik 2a, 2b eller 2c /Matematik B
Utbildningens längd: Ett år; termin 1: 450 poäng och termin 2: 400 poäng
Kursform: Klassrum eller distans
Aktuell kursstart: 5 augusti
Start och slut: 5 augusti 2019 till 22 maj 2020 (basåret startar i januari och augusti)
Ansökning: Du söker via din kommun. Läs mer här.
Kursgrupp klassrum: Läggs upp inom kort. Ansök här.
Kursgrupp distans: Läggs upp inom kort. Ansök här.
Sista ansökningsdag: för kursstart 5 augusti är den 9 juni. Ansökningen öppnar 9 april.

Termin 2
Poäng: 
400 poäng
Förkunskaper: Termin 1 eller kurserna Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 och Matematik 3c.
Utbildningens längd: en termin 400 poäng
Kursform: Klassrum eller distans
Aktuell kursstart: 5 augusti
Start och slut: 5 augusti 2019 till 20 december 2019
Ansökning: Du söker via din kommun. Läs mer här
Kursgrupp klassrum: Läggs upp inom kort Ansök här.
Kursgrupp distans: Läggs upp inom kort Ansök här.
Sista ansökningsdag: för kursstart 5 augusti är den 9 juni. Ansökningen öppnar 9 april.

I samarbete med Stockholms universitet

Vårt naturvetenskapliga basår är i samarbete med Stockholms universitet. Det innebär att du får en inblick i vilka frågor man arbetar med vid forskningsfronten inom biologi, fysik, kemi och matematik vid Stockholms universitet. För att stärka den högskoleförberedande inriktningen är flera aktiviteter i kurserna förlagda vid Stockholms universitet. Du söker utbildningen som ett kurspaket. 

Skapa ditt eget Naturvetenskapliga basår

För dig som redan har läst någon av kurserna som ingår i Naturvetenskapligt basår eller för dig som önskar en mer flexibel utbildning kan själv plocka ihop kurserna på egen hand. Du kan då själv välja om du vill läsa några av kurserna på distans och vilka dagar och tider som passar dig bäst. Var noga med att följande kurser ingår i din studieplan: Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1, Matematik 3c, Kemi 2, Matematik 4, Biologi 2 och Fysik 2. Om du behöver hjälp att planera dina studier ta hjälp av en Studie- och yrkesvägledare. Om du är en ny elev hos oss kontaktar du en Studie- och yrkesvägledare hos din kommun.

Förkunskaper, kursstarter och kurslängd

För att kunna läsa Naturvetenskapligt basår hos oss krävs det att du har de förkunskaper som krävs. För att söka kurspaketet som helhet; termin 1 + 2 behöver du ha läst gymnasiekurserna Matematik 2a/2b/2c eller Matematik B. Om du söker enbart termin 2 måste du ha läst termin 1 av basåret eller kurserna Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 och Matematik 3c. Du söker utbildningen som ett kurspaket. Vårt Naturvetenskapligt basår startar två gånger per år; i augusti och januari. Utbildningen är på ett år och läses i klassrum i våra lokaler på Södermalm.

_________________________________________________________

Kurser som ingår i vårt Naturvetenskapliga basår

Kursstart 7 januari 2019 (dag och tid för basåret i klassrum)

_________________________________________________________

Biologi 1, 7 januari till 15 mars, Ti,To 08:30-12:00
Fysik 1a, 7 januari till 15 mars, Må,On,Fr 08:30-12:00
Kemi 1, 18 mars till 24 maj, Ti,To 08:30-12:00
Matematik 3c, 18 mars till 24 maj, Må,On,Fr 08:30-12:00
Kemi 2, 5 augusti till 11 oktober, Ti,To 08:30-12:00
Matematik 4, 5 augusti till 11 oktober, Må,On 08:30-12:00
Biologi 2, 14 oktober till 20 december, Må,On 08:30-12:00
Fysik 2, 14 oktober till 20 december, Ti,To 08:30-12:00

För att få mer information om kurserna som ingår i vårt Naturvetenskapliga basår och vårens datum och tider ladda ner vår kurskatalog: Kurskatalog våren 2019.

Ansök här via din kommun

Stockholms kommun»
Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholms och Österåker kommun»
Solna kommun»
Sollentuna kommun»
Nacka kommun»
Värmdö kommun»
Upplands Väsby kommun»
Övriga kommuner»

Intervju med Teresia som läser basåret

Teresia läser Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium

"Jag läser in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena"

-Jag valde att läsa naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium för att få klassrumsundervisning. Jag lär mig bäst i ett klassrum där jag får tydliga mål med undervisningen. Mina lärare här på Åsö är väldigt engagerade och kunniga och med klassrumsundervisning får jag chans att fråga läraren direkt i klassrummet om det är något jag inte förstår, säger Teresia som läser sin första termin på Åsö.

Det naturvetenskapliga basåret på Åsö vuxengymnasium är i samarbete med Stockholms universitet och flera moment i kurserna är förlagda vid universitetet. Basåret innefattar två terminer och består av kurserna Biologi 1-2, Fysik 1-2, Kemi 1-2 och Matematik 3-4.
- Det som skiljer naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium från andra aktörer ligger i att vi satsar så starkt på den högskoleförberedande aspekten av basåret. Genom vårt samarbete med Stockholms universitet, där även en viss del av lektionerna bedrivs, får eleverna en tydligare bild av vilka möjligheter en vidare utbildning kan ge, säger Mikael Jansson som är ansvarig lärare för basåret. Han tillägger att många av eleverna som läser det naturvetenskapliga basåret har en gymnasieexamen från Samhällsvetenskapsprogrammet eller Estetprogrammet men som några år efter studenten vill läsa vidare på teknisk högskola eller universitet som kräver betyg i de naturvetenskapliga ämnena samt matematik 3 och 4.

- Jag läser basåret för att bli behörig till läkarprogrammet, berättar Teresia. På gymnasiet läste hon Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning kultur. Hon tillägger att det är först nu som hon har en klar bild av vad hon vill jobba med. Hon var länge inne på att det var jurist hon ville bli men ändrade sig när en bekant till henne började läsa till läkare. Kort därefter började hon plugga till sjuksköteska.
- Jag har nu läst ett och ett halvt år på sjuksköterskeprogrammet vid Stockholms universitet och har under utbildningen kommit fram till att jag vill ha ett jobb med ett stort medicinskt ansvar. Jag tar just nu en paus från sjuksköterskeprogrammet för att läsa in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena och få möjligheten att söka in till läkarprogrammet och så småningom bli kirurg.

Teresia är uppväxt på Södermalm så för henne har Åsö vuxengymnasium alltid varit ett självklart inslag i stadsbilden och ett naturligt val när det var dags att läsa in de naturvetenskapliga ämnena. Teresia poängterar att det kan ta tid innan man hittar en utbildning som man känner är rätt för en själv och ens framtid.
– Det är viktigt att inte stressa när det kommer till ens utbildning. För vissa kan det vara rätt att resa och jobba några år innan man börjar plugga. För andra kan det passa bättre att läsa några intressekurser innan man väljer ett program. För mig tog det några år innan jag hittade rätt men nu är jag på rätt väg för att nå mina mål, tillägger Teresia.

 

Dela: