Naturvetenskapligt basår i samarbete med Stockholms universitet

Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium ger dig de bästa förutsättningarna för fortsatta studier på högskole- eller universitetsnivå. Basåret är för dig som vill läsa in behörigheten i de naturvetenskapliga ämnena. Du kan välja om du vill studera i klassrum eller på distans.

Nästa kursstart är den 6 januari 2020. Ansök denast 10 november. För dig som är folkbokförd i Stockholms stad öppnar sök senast tisdag den 22 oktober. För dig som är folkbokförd i någon av de andra kommunerna nedan öppnar sök runt den 7 oktober. Du kan även skapa ditt eget basår genom att läsa kurserna fristående. Läs mer nedan vilka kurser som ingår. Ansök här.

Om utbildningen

 • Utbildningen ger dig naturvetenskaplig behörighet 
 • Du får efter utbildningen möjlighet att söka utbildningar för bl.a. kemist, matematiker, läkare, veterinär, meterolog, optiker och ingenjör
 • Förkunskaper: Matematik 2a/2b/2c eller Matematik B
 • Naturvetenskapligt basår är på 1 år
 • Utbildningen är på sammanlagt 850 poäng
 • Du läser följande kurser: Biologi 1, Biologi 2, Fysik 1a, Fysik 2, Kemi 1, Kemi 2, Matematik 3c, Matematik 4
 • Du kan läsa i klassrum eller på distans
 • Utbildningen är i samarbete med Stockholms universitet
 • Du får ta del av aktiviteter förlagda vid Stockholms universitet
 • Behöriga lärare med fördjupade ämneskunskaper
 • Välutrustade lokaler för både teori och experiment

Information om kursstarten 5 augusti

Termin 1+2
Poäng:
850 poäng
Förkunskaper: Matematik 2a, 2b eller 2c /Matematik B
Utbildningens längd: 1 år
Kursform: Klassrum eller distans
Start och slut: 5 augusti 2019 till 22 maj 2020 (basåret startar i januari och augusti)
Ansökning: Du söker via din kommun. Läs mer här.
Kursgrupp klassrum: ÅV8NVABK19. Ansök här.
Kursgrupp distans: ÅV8NVABD19. Ansök här.
Sista ansökningsdag: för kursstart 5 augusti är den 9 juni. 

Kurser som ingår i basåret termin 1+2
Biologi 1, 5 augusti till 11 oktober, Ti,To 08:30-12:00
Fysik 1a, 5 augusti till11 oktober, Må,On,Fr 08:30-12:00
Kemi 1, 14 oktober till 20 december, Ti,To 08:30-12:00
Matematik 3c, 14 oktober till 20 december, Må,On 08:30-12:00
Kemi 2, 6 januari till13 mars, Ti,To 08:30-12:00
Matematik 4, 6 januari till13 mars, Må,On 08:30-12:00
Biologi 2, 16 mars till 22 maj, Må,On 08:30-12:00
Fysik 2, 16 mars till 22 maj, Ti,To 08:30-12:00

Termin 2
Poäng: 
400 poäng
Förkunskaper: Termin 1 eller kurserna Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 och Matematik 3c.
Utbildningens längd: en termin
Kursform: Klassrum eller distans
Start och slut: 5 augusti 2019 till 20 december 2019
Ansökning: Du söker via din kommun. Läs mer här
Kursgrupp klassrum: ÅV8NVBK19 Ansök här.
Kursgrupp distans: ÅV8NVBD19 Ansök här.
Sista ansökningsdag: för kursstart 5 augusti är den 9 juni. Ansökningen öppnar 9 april.

Kurser som ingår i basåret termin 2
Kemi 2, 5 augusti till 11 oktober, Ti,To 08:30-12:00
Matematik 4, 5 augusti till 11 oktober, Må,On 08:30-12:00
Biologi 2, 14 oktober till 20 december, Må,On 08:30-12:00
Fysik 2, 14 oktober till 20 december, Ti,To 08:30-12:00

För att få mer information om kurserna som ingår i vårt Naturvetenskapliga basår så kan du läsa vår kurskatalog: Kurskatalog hösten 2019

I samarbete med Stockholms universitet

Vårt naturvetenskapliga basår är i samarbete med Stockholms universitet. Det innebär att du får en inblick i vilka frågor man arbetar med vid forskningsfronten inom biologi, fysik, kemi och matematik vid Stockholms universitet. För att stärka den högskoleförberedande inriktningen är flera aktiviteter i kurserna förlagda vid Stockholms universitet. Du söker utbildningen som ett kurspaket. 

Skapa ditt eget Naturvetenskapliga basår

För dig som redan har läst någon av kurserna som ingår i Naturvetenskapligt basår eller för dig som önskar en mer flexibel utbildning kan själv plocka ihop kurserna på egen hand. Du kan då själv välja om du vill läsa några av kurserna på distans och vilka dagar och tider som passar dig bäst. Var noga med att följande kurser ingår i din studieplan: Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1, Matematik 3c, Kemi 2, Matematik 4, Biologi 2 och Fysik 2. Om du behöver hjälp att planera dina studier ta hjälp av en Studie- och yrkesvägledare. Om du är en ny elev hos oss kontaktar du en Studie- och yrkesvägledare hos din kommun.

Förkunskaper, kursstarter och kurslängd

För att kunna läsa Naturvetenskapligt basår hos oss krävs det att du har de förkunskaper som krävs. För att söka kurspaketet som helhet; termin 1 + 2 behöver du ha läst gymnasiekurserna Matematik 2a/2b/2c eller Matematik B. Om du söker enbart termin 2 måste du ha läst termin 1 av basåret eller kurserna Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 och Matematik 3c. Du söker utbildningen som ett kurspaket.

________________________________________________________.

Ansök här via din kommun

Stockholms kommun»
Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholms och Österåker kommun»
Solna kommun»
Sollentuna kommun»
Nacka kommun»
Värmdö kommun»
Upplands Väsby kommun»
Övriga kommuner»

Intervju med Teresia som läste basåret 2017

Teresia läser Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium

"Jag läste in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena"

-Jag valde att läsa naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium för att få klassrumsundervisning. Jag lär mig bäst i ett klassrum där jag får tydliga mål med undervisningen. Lärarna på Åsö var väldigt engagerade och kunniga och med klassrumsundervisning fick jag chansen att fråga läraren direkt i klassrummet om det var något jag inte förstod, säger Teresia som läste basåret under 2017.

Det naturvetenskapliga basåret på Åsö vuxengymnasium är i samarbete med Stockholms universitet och flera moment i kurserna är förlagda vid universitetet. Basåret innefattar två terminer och består av kurserna Biologi 1-2, Fysik 1-2, Kemi 1-2 och Matematik 3-4.
- Det som skiljer naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium från andra aktörer ligger i att vi satsar så starkt på den högskoleförberedande aspekten av basåret. Genom vårt samarbete med Stockholms universitet, där även en viss del av lektionerna bedrivs, får eleverna en tydligare bild av vilka möjligheter en vidare utbildning kan ge, säger Mikael Jansson som är ansvarig lärare för basåret. Han tillägger att många av eleverna som läser det naturvetenskapliga basåret har en gymnasieexamen från Samhällsvetenskapsprogrammet eller Estetprogrammet men som några år efter studenten vill läsa läkarprogrammet eller på teknisk högskola eller universitet som kräver betyg i de naturvetenskapliga ämnena samt matematik 3 och 4.

- Jag läste basåret för att bli behörig till läkarprogrammet, berättar Teresia. På gymnasiet läste hon Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning kultur. Hon tillägger att det är först innan hon sökte till basåret som hon harde en klar bild av vad hon vill jobba med. Hon var länge inne på att det var jurist hon ville bli men ändrade sig när en bekant till henne började läsa till läkare. Kort därefter började hon plugga till sjuksköteska.
- Jag hade läst ett och ett halvt år på sjuksköterskeprogrammet vid Stockholms universitet och när jag kom fram till att jag ville ha ett jobb med ett stort medicinskt ansvar. Jag tog en paus från sjuksköterskeprogrammet för att läsa in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena och få möjligheten att söka in till läkarprogrammet och så småningom bli kirurg.

Teresia är uppväxt på Södermalm så för henne har Åsö vuxengymnasium alltid varit ett självklart inslag i stadsbilden och ett naturligt val när det var dags att läsa in de naturvetenskapliga ämnena. Teresia poängterar att det kan ta tid innan man hittar en utbildning som man känner är rätt för en själv och ens framtid.
– Det är viktigt att inte stressa när det kommer till ens utbildning. För vissa kan det vara rätt att resa och jobba några år innan man börjar plugga. För andra kan det passa bättre att läsa några intressekurser innan man väljer ett program. För mig tog det några år innan jag hittade rätt men nu är jag på rätt väg för att nå mina mål, tillägger Teresia.

Dela: