"Jag läser in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena"

Att läsa på Åsö vux

Naturvetenskapligt basår

- Jag valde att läsa naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium för att få klassrumsundervisning. Jag lär mig bäst i ett klassrum där jag får tydliga mål med undervisningen. Mina lärare här på Åsö är väldigt engagerade och kunniga och med klassrumsundervisning får jag chans att fråga läraren direkt i klassrummet om det är något jag inte förstår, säger Teresia som läser sin första termin på Åsö.

Det naturvetenskapliga basåretÅsö vuxengymnasium är i samarbete med Stockholms universitet och flera moment i kurserna är förlagda vid universitetet. Basåret innefattar två terminer och består av kurserna Biologi 1-2, Fysik 1-2, Kemi 1-2 och Matematik 3-4.
- Det som skiljer naturvetenskapligt basår Åsö vuxengymnasium från andra aktörer ligger i att vi satsar så starkt på den högskoleförberedande aspekten av basåret. Genom vårt samarbete med Stockholms universitet, där även en viss del av lektionerna bedrivs, får eleverna en tydligare bild av vilka möjligheter en vidare utbildning kan ge, säger Mikael Jansson som är ansvarig lärare för basåret. Han tillägger att många av eleverna som läser det naturvetenskapliga basåret har en gymnasieexamen från Samhällsvetenskapsprogrammet eller Estetprogrammet men som några år efter studenten vill läsa vidare på teknisk högskola eller universitet som kräver betyg i de naturvetenskapliga ämnena samt matematik 3 och 4.

- Jag läser basåret för att bli behörig till läkarprogrammet, berättar Teresia. På gymnasiet läste hon Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning kultur. Hon tillägger att det är först nu som hon har en klar bild av vad hon vill jobba med. Hon var länge inne på att det var jurist hon ville bli men ändrade sig när en bekant till henne började läsa till läkare. Kort därefter började hon plugga till sjuksköteska.
- Jag har nu läst ett och ett halvt år på sjuksköterskeprogrammet vid Stockholms universitet och har under utbildningen kommit fram till att jag vill ha ett jobb med ett stort medicinskt ansvar. Jag tar just nu en paus från sjuksköterskeprogrammet för att läsa in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena och få möjligheten att söka in till läkarprogrammet och så småningom bli kirurg.

Teresia är uppväxt på Södermalm så för henne har Åsö vuxengymnasium alltid varit ett självklart inslag i stadsbilden och ett naturligt val när det var dags att läsa in de naturvetenskapliga ämnena. Teresia poängterar att det kan ta tid innan man hittar en utbildning som man känner är rätt för en själv och ens framtid.
– Det är viktigt att inte stressa när det kommer till ens utbildning. För vissa kan det vara rätt att resa och jobba några år innan man börjar plugga. För andra kan det passa bättre att läsa några intressekurser innan man väljer ett program. För mig tog det några år innan jag hittade rätt men nu är jag på rätt väg för att nå mina mål, tillägger Teresia.