Naturvetenskapligt basår i samarbete med Stockholms universitet

Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium

Vill du utbilda dig inom naturvetenskap men saknar rätt behörighet från gymnasiet? Åsö vuxengymnasium erbjuder dig ett naturvetenskapligt basår i samarbete med Stockholms universitet. Hos oss får du lärarledd klassrumsundervisning, tillgång till välutrustade lokaler för både teori och experiment samt flera aktiviteter i kursen förlagda vid Stockholms universitet.

Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium ger dig de bästa förutsättningarna för fortsatta studier på högskole- eller universitetsnivå. Basåret är för dig som vill få möjlighet att få behörighet att söka utbildningar som kan öppna dörrar för yrken som bland annat: kemist, matematiker, läkare, veterinär, meterolog eller ingenjör. Du söker utbildningen som ett kurspaket. Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium startar två gånger per år; i augusti och januari. Utbildningen är på ett år och läses i klassrum i våra lokaler på Södermalm.

I samarbete med Stockholms universitet

Vårt naturvetenskapliga basår är i samarbete med Stockholms universitet. Det innebär att du får en inblick i vilka frågor man arbetar med vid forskningsfronten inom biologi, fysik, kemi och matematik vid Stockholms universitet. För att stärka den högskoleförberedande inriktningen är flera aktiviteter i kurserna förlagda vid Stockholms universitet. Du söker utbildningen som ett kurspaket.

För att få information om kurstarter 2017 samt se vilka kurser som ingår i basåret ladda ner vårt informationsblad om Naturvetenskapligt basår här eller klicka på den lila knappen nedan.

Kusstartstider Naturvetenskapligt basår

Ansök här via din kommun

Stockholms kommun»
Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholms och Österåker kommun»
Solna kommun»
Sollentuna kommun»
Nacka kommun»
Värmdö kommun»
Upplands Väsby kommun»

Intervju med Teresia som läser basåret

Teresia läser Naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium

"Jag läser in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena"

-Jag valde att läsa naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium för att få klassrumsundervisning. Jag lär mig bäst i ett klassrum där jag får tydliga mål med undervisningen. Mina lärare här på Åsö är väldigt engagerade och kunniga och med klassrumsundervisning får jag chans att fråga läraren direkt i klassrummet om det är något jag inte förstår, säger Teresia som läser sin första termin på Åsö.

Det naturvetenskapliga basåret på Åsö vuxengymnasium är i samarbete med Stockholms universitet och flera moment i kurserna är förlagda vid universitetet. Basåret innefattar två terminer och består av kurserna Biologi 1-2, Fysik 1-2, Kemi 1-2 och Matematik 3-4.
- Det som skiljer naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium från andra aktörer ligger i att vi satsar så starkt på den högskoleförberedande aspekten av basåret. Genom vårt samarbete med Stockholms universitet, där även en viss del av lektionerna bedrivs, får eleverna en tydligare bild av vilka möjligheter en vidare utbildning kan ge, säger Mikael Jansson som är ansvarig lärare för basåret. Han tillägger att många av eleverna som läser det naturvetenskapliga basåret har en gymnasieexamen från Samhällsvetenskapsprogrammet eller Estetprogrammet men som några år efter studenten vill läsa vidare på teknisk högskola eller universitet som kräver betyg i de naturvetenskapliga ämnena samt matematik 3 och 4.

- Jag läser basåret för att bli behörig till läkarprogrammet, berättar Teresia. På gymnasiet läste hon Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning kultur. Hon tillägger att det är först nu som hon har en klar bild av vad hon vill jobba med. Hon var länge inne på att det var jurist hon ville bli men ändrade sig när en bekant till henne började läsa till läkare. Kort därefter började hon plugga till sjuksköteska.
- Jag har nu läst ett och ett halvt år på sjuksköterskeprogrammet vid Stockholms universitet och har under utbildningen kommit fram till att jag vill ha ett jobb med ett stort medicinskt ansvar. Jag tar just nu en paus från sjuksköterskeprogrammet för att läsa in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena och få möjligheten att söka in till läkarprogrammet och så småningom bli kirurg.

Teresia är uppväxt på Södermalm så för henne har Åsö vuxengymnasium alltid varit ett självklart inslag i stadsbilden och ett naturligt val när det var dags att läsa in de naturvetenskapliga ämnena. Teresia poängterar att det kan ta tid innan man hittar en utbildning som man känner är rätt för en själv och ens framtid.
– Det är viktigt att inte stressa när det kommer till ens utbildning. För vissa kan det vara rätt att resa och jobba några år innan man börjar plugga. För andra kan det passa bättre att läsa några intressekurser innan man väljer ett program. För mig tog det några år innan jag hittade rätt men nu är jag på rätt väg för att nå mina mål, tillägger Teresia.